Dintre toate stropirile care se fac în agricultura ecologică, cred că maceratul de urzici este cel mai popular. E popular și pentru că găsim urzici peste tot, pe terenurile bogate în substanțe nutritive, pe pâraie, dar și pentru beneficiile multiple. Maceratul de urzici este folosit ca fertilizat, dar și împotriva unor boli și dăunători. Afidele, de exemplu, cunoscute ca păduchi de frunze, pot fi tinute sub control cu ajutorul maceratului de urzici. Tratamentul este însă preventiv. Acționează și ca fungicid, din câte am auzit, așa că m-am pregătit să încerc.
Am pus mânușile pe mâini, cizmele în picioare si m-am dus după urzici. Am avut ca motivație si faptul că as putea da bolboate de urzici la pui, dar nu prea s-au atins de ele, nu sunt învățați.
Maceratul de urzici se prepară relativ simplu. Se toacă mărunt urzicile și se pun intr-un vas cu apă timp de câteva zile într-un raport de 1 la 10. Un kg de urzici la 10 de apă. La sfârșitul celor câtorva zile, rezultatul trebuie să fie o solutie puternic mirositoare și colorată. Aceasta se diluează cu apă în același raport, de 1 la 10, și se stropește cu ea.
Eu am folosit apa de la fierberea bolboatelor de urzici. Nu cred că este același lucru, se mai distrug substanțe active prin fierbere, dar am vrut să se aleagă și puii cu ceva.

Solutia a ieșit foarte foarte neagra. Chiar și diluată arăta puțin a Coca-Cola.

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.
Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați
Sorry, no posts matched your criteria.