Susține agricultura ecologică prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către agriculturaecologica.ro și Asociația 100% pentru mediu. Completează formularul online și ne ocupăm noi de restul!

Operator în ferme ecologice mixte

Am avut anul trecut ocazia să particip gratuit la un curs de formare ca “operator în ferme ecologice mixte”,  în urma unui parteneriat media între EcoMagazin și firma organizatoare. Există un standard ocupațional pentru meseria de “Operator în ferme ecologice mixte”  și am primit chiar și un certificat de absolvire, împuternicit de Ministerul Muncii si Ministerul Educației, deci știm că lucrurile sunt serioase.

Operator în ferme ecologice mixte
Operator în ferme ecologice mixte

Nu mă gândeam că o să ajung să îmi iau o “diplomă de țăran” pe lângă cea de inginer, dar mă bucur că am facut asta, mai ales că singura utilizare pe care am dat-o până acum lucrării mele de licentă ca inginer energetician a fost și este în continuare cea de mousepad.

Am aflat multe lucruri interesante și am primit suficiente materiale informative, pdf-uri și prezentări în Powerpoint pentru studiu aprofundat, dar o să scriu despre ele în articolele viitoare. Suportul de curs ni s-a spus ca nu avem voie să-l facem public, fiind proprietatea autorilor, dar putem oferi informații și pasaje din ele, citând sursa. Asta o să și fac. Despre curs, găsiți mai multe informații pe pagina organizatorilor.

Acum aș vrea să povestesc puțin doar despre vizita la ferma domnului Aurel Petruș (Auger Petruș e numele fermei), de unde puteți vedea mai jos câteva poze. Este cea mai mare ferma ecologica certificată din România, de peste 1000 de hectare, din comuna Ștefan cel Mare, județul Călărași, care e dovada faptului că se poate face agricultură ecologică la scară industrială, cu rezultate foarte bune.

Ferma Auger Petruș are și sală de conferințe, unde ni s-au prezentat tehnologiile de cultivare ecologică a câtorva culturi: grâu, floarea soarelui, mazăre și soia. Spicuiesc foarte puțin din tehnologia de cultivare a grâului ecologic:

  • Pentru agricultura ecologică sunt recomandate asolamentele de 6 ani, dupa unul din modelele :
    A) 1. Grâu + îngrasamant verde  2. Porumb 3. Floarea soarelui 4. Cereale păioase 5. Porumb  6. Porumb
    B) 1. Leguminoase pentru boabe 2. Cereale păioase 3. Porumb + îngrașământ verde 4. Floarea soarelui 5. Cereale păioase 6. Porumb
  • Sămânța este tratată cu produse ecologice și anume zeamă bordeleză 5% și Coralite 7kg/t, preparatele diluându-se cu infuzie de urzică concentrată 20 l/t de semințe .
  • În agricultura ecologică, combaterea buruienilor se realizează prin rotația culturilor și lucrări mecanice. Nu se urmarește stârpirea în totalitatea a buruienilor ci limitarea pagubelor semnificative ale culturii de bază. În unele cazuri, la combaterea unor buruieni cu înradacinare adâncă execută chiar și plivitul manual.
  • Combaterea bolilor în timpul vegetației se face cu infuzie de urzica cu rol de fungicid în amestec cu zeamă bordeleză 0,5% tratament care poate fi efectuat concomitent cu aplicarea fertilizantilor foliari ecologici.
  • În sistemul ecologic, fertilizarea suplimentară a solului poate fi facută în mai multe moduri:a) Fertilizarea cu îngrasaminte organice, exemplu gunoiul de grajd semifermentat și mustul de gunoi sunt bine valorificate de cultura grâului. Aceste îngrașăminte pot fi aplicate direct în cultura grâului sau mai frecvent în planta premergatoare (porumb, fl.soarelui) urmând ca grâul să beneficieze de efectul remonent.b) Fertilizarea cu fosfor sub forma de rocă fosfatică măcinată care contine : P2O5=29,8% , CaO=49,2%, SiO2=5,6% și microelemente MgO=0,6%, K2=0,02%, FeO=0,25%, Cd=0,0003% Roca fosfatică poate fi aplicată pe solurile acide cu Ph sub 5,8 pentru corectarea aciditații.c) Fertilizarea foliară cu îngrașăminte biologice exemplu : Bio Mix Fit 2-3 l / ha , Floravit 5-10 l / ha , Coralite 1-2 Kg/ha, Cropmox 1 l/ha, var pentru aceste produse recomandăm amestecarea cu infuzie de urzică care are un conținut în microelemente după cum urmează: Fosfor 4,9, Potasiu 9,2, Calciu 7,2, Magneziu 1,9, Sulf 2,1, Fier 79,8, Bore 36,7, Mangan 2,9, Zinc 14,5, Cupru 9,7, Molibden 0,8. Concentratia în minerale a infuziei de urzica nediluata în funcție de vârsta plantelor, amplasament, sezonul de recoltare și condițiile climatice. Rezultatele de mai sus sunt dupa Peterson Rolf si P. Jensen (rezultate realizate în Suedia în 1985). Se recomandă în stropiri repetate 2-3 în diluție cu apa de 1 la 10.d) Fertilizarea cu îngrașăminte verzi se aplică cu dezmiriștitul când se execută și semanatul culturilor verzi cum ar fi: rapița, muștarul, măzăriche, facelia. Se practică de asemenea și amestecul în diferite proporții. Introducerea în sol se face dupa o marunțire, tocare în prealabil.
  • Gunoiul de pasări este mai eficient comparativ cu cel de bovine de circa 3 ori pentru continutul în N, de 5-7 ori pentru P2O5 de 4 ori pentru K2O și circa 3 ori în CaO.

De remarcat că infuzia de urzică este foarte utilizată, atât pentru combaterea bolilor cât și pentru fertilizare. Nicio altă “buruiană” nu se bucură de o atenție atât de mare în agricultura ecologică. Dacă mai aveți și o fermă de păsări cărora să le dați bolboate de urzici și să opriți zeama pentru tratamentele plantelor, atunci adunatul urzicilor ar da rezultate pe doua planuri.

Trecerea de la agricultura convenționala la cea ecologică nu a fost una greoaie pentru domnul Aurel Petruș, care ne-a spus că aceleași lucrări le făcea și în anii comunismului, când nu aveau la dispoziție substanțele chimice care se găsesc astăzi.

 

 

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de agricultură ecologică pe Whatsapp accesând acest link. Veți găsi acolo peste 1800 de fermieri înscriși în agricultura ecologică, procesatori, ingineri agronomi și specialiști care vă pot răspunde oricărei intrebări pe care o aveți despre sectorul ecologic.

Ne găsiți și pe grupul de Facebook Produse ecologice direct de la producători certificați

Sorry, no posts matched your criteria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

15.278 producători și procesatori ecologici certificați sau în conversie la agricultura ecologică, din toată țara. Explorează registrul producătorilor ecologici, descarcă registrul în format Excel, consultă registrul produselor ecologice sau caută mai jos

Descoperă mai jos producătorii ecologici cu cele mai multe produse și/sau imagini din fermă. Poți explora hărțile producătorilor ecologici sau îi poți găsi pe site, pe grupul de Facebook ori pe grupul de Whatsapp.

Ai nevoie de ajutor?