agriculturaecologica.ro a început ca un jurnal fotografic de agricultură ecologică în care am încercat să surprind aspecte ale vieții la țară în comuna Sinești, județul Vâlcea, creat pentru a completa cele povestite deja pe scoaladepuieti.ro – un “jurnal de livadă” care a început în 2014 și unde puteți urmări povestea înființării unei livezi plecând de la recoltarea semințelor, germinare, producția de portaltoi, altoire, plantare și până la recoltare.
În 2022 am înscris în agricultură ecologică toate livezile înființate în spiritul Școlii de puieți, plecând de la semințe, dar și alte livezi întinerite și foste pășuni transformate în livezi prin altoirea pomilor sălbatici, răsăriți spontan.
Cultiv mai multe soiuri de mere, pere, cireși, vișini, pruni și nuci, dar aproape toate speciile de pomi și-au găsit sau își vor găsi un loc în livadă în viitorul apropiat. Sunt interesat de diversificarea soiurilor din livadă și sunt recunoscător atunci când cineva îmi trimite ramuri altoi din pomi pe care îi cunoaște și îi apreciază.
Digitalizărea certificatelor de producători ecologici
În ianuarie 2024, plecând de la o sugestie trimisă Ministerului Agriculturii de a înființa un Registru al produselor și producătorilor ecologici care nu s-a materializat în mod satisfăcător, am hotărât să mă apuc să fac chiar eu ceea ce așteptam de la autorități deja de aproape doi ani. Am digitalizat certificatele producătorilor, procesatorilor și distribuitorilor înscriși în agricultură ecologică plecând de la informațiile deja publice pe platforma TRACES a Uniunii Europene și am creat un Registru al producătorilor ecologici așa cum mi l-am imaginat eu, dar și hărți ale producătorilor.
Abordarea comună a promovării e una din caracteristicile principale ale acestei inițiative, o promovare eficientă, cu investiții minime sau chiar zero. Prezența producătorilor pe site nu este și nici nu va fi condiționată de plata unei taxe, proiectul fiind unul nonprofit.
Crearea acestei baze de date vine cu o invitație pentru producătorii ecologici certificați de a participa la discuții pe un grup de Whatsapp asociat acestui website pentru a împărtăși din experiențele personale și pentru a ne ajuta reciproc fie cu informații despre tehnologiile de producție folosite, fie despre posibilitățile de comercializare a recoltelor.
Completarea informațiilor deja existente pe site despre producători cu datele de contact ale acestora va fi una din principalele preocupări în perioada următoare, de aceea învităm pe oricine poate ajuta să ne scrie pe grupul de Whatsapp de mai sus.
Producătorii dețin controlul asupra datelor înscrise pe site
Producătorii își pot actualiza oricând datele cu care apar pe site, pot adăuga și își pot actualiza produsele și/sau imaginile din fermă din conturile lor de utilizatori. Pentru a primi datele de autentificare, ne pot contacta pe grupul de Whatsapp, pe email la ecosemnal@gmail.com, la tel 0727769509 sau le vor primi la adăugarea primului produs pe site. Profilele sunt precompletate de noi cu certificatele ecologice și alte informații care se găsesc deja pe acestea.
Produsele adăugate în acest fel de producători se pot constitui, în timp, într-un adevărat Registru al produselor ecologice.
Agricultura ecologică, înțeleasă ca o colaborare dintre om și natură, dar și o colaborare mai strânsă între oameni
Ne dorim să fim de ajutor celor care doresc să practice agricultura ecologică și au nevoie de sfaturi în legătură cu procedura de înscriere, tehnologiile ecologice de producție sau oportunități de comercializare. Nu putem spune că le cunoaștem pe toate, dar suntem dispuși să povestim despre experiențele trecute și viitoare pe grupul de Whatsapp
În secțiunea “pentru fermieri” din meniul site-ului, veți găsi mai multe informații utile, cum ar fi:
- Ghidul de înregistrare în agricultura ecologică
- O mică bază de date pentru material săditor ecologic, constituită în baza înscrisurilor de pe certificatele ecologice
- O secțiune cu inputuri pentru agricultura ecologică ale producătorilor autohtoni, în mod special
- Un glosar al substanțelor permise pentru utilizare în agricultura ecologică, conform Regulamentelor Europene.
- O listă de consultanți în agricultura ecologică
- Un grup de Facebook dedicat promovarii produselor ecologice certificate
Asociația 100% pentru mediu
Din luna mai 2024, Asociația 100% pentru mediu a devenit suportul juridic al proiectului agriculturaecologica.ro, care a intrat în patrimoniul asociației alături de alte câteva proiecte de mediu pe care le-am dezvoltat ca persoana fizică în trecut. Mai multe despre asociație și proiectele ei găsiți pe site-ul asociației
Dacă doriți să susțineți demersurile „100% pentru mediu” ale asociației o puteți face redirecționând 3,5% din impozitul pe venit, în cazul persoanelor salariate. Tot ce trebuie să faceți este să completați online declarația 230 la această adresă.
Dacă aveți o firmă și doriți să sponsorizați asociația, vă invităm să ne contactați pentru încheiea unui contract de sponsorizare.
Asociația 100% pentru mediu
CIF:49972281
Cont IBAN: RO72CECEB00030RON3192806
Reprezentată de Ionuț Părăușanu din Sinești, jud. Vâlcea
ecosemnal@gmail.com / 0727.769.509
www.pentrumediu.ro